Wat met teken?

De zomer brengt avontuur in de natuur met zich mee! 

En maar goed ook, hoe meer uren we in de natuur spenderen, hoe gezonder lichaam en geest. Daar zijn alle wetenschappers het erover eens. Al dat natuurgenot kan ook wel eens leiden tot enkele ongemakken, zoals tekenbeten.

Teken leven van het bloed van gewervelde dieren. Ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Dat lijkt heel erg akelig, en veel mensen hebben een enorme angst voor deze beestjes. Ze kunnen inderdaad ook best gevaarlijke ziektes overdragen, zoals de ziekte van Lyme. Er is echter geen reden tot paniek. Je kan het risico op een tekenbeet sterk verlagen door je te beschermen. Draag een lange broek (eventueel met de sokken over de broekspijpen heen) en iets met lange mouwen. Blijf steeds op het wandelpad (en je trouwe viervoeter ook) en maak er een gewoonte van om je telkens te controleren na elk natuurbezoek of namiddagje in de tuin. Teken zitten op de meest gezellige plaatsen, onder de oksels, achter de oren, of in je navel. Heb je een teek, lees dan hier hoe je ze best verwijdert. Ontsmet de huid NA het verwijderen van de teek (en niet voordien). Je kan je beet op TekenNet melden zodat we een zicht krijgen op de gebieden waar ze het meeste voorkomen. Krijg je een rode kring rond de tekenbeet en/of blijft de huid na enkele dagen nog steeds geïrriteerd? Raadpleeg dan je huisarts, je zal - ook bij een negatieve bloedtest - waarschijnlijk toch een antibiotica kuur moeten doorlopen. 

Maar wees gerust: Natuurpunt werkt aan betere natuur, en hoe beter de biodiversiteit in onze gebieden, hoe minder teken er op termijn zullen zijn!