Vlinders lokken in je tuin


De zomer is een tijd van overvloed, diverse fruitsoorten rijpen in de natuur en in je tuin. Zelf lusten we ook wel een zomers glaasje wijn. Soms is er overschot of een stuk fruit dat net iets te lang in de fruitmand heeft gelegen. Die hoef je helemaal niet weg te gooien! Met rottende vruchten kan je namelijk vlinders lokken. Nu de vogelvoederplank er toch maar ongebruikt bij ligt, kan je ze tijdelijk omtoveren tot een vlinderparadijs.

Appels, peren en pruimen zijn uitstekend, maar ook sinaasappels, druiven, meloen en perzik werken goed. Als je op de markt voor een prik overrijpe bananen op de kop kunt tikken, zul je in de tuin rijkelijk beloond worden met bont zandoogjes, atalanta’s en gehakkelde aurelia’s. Ook nachtvlinders komen er op af. 
Aan een overschotje wijn voeg je suiker toe, mengen maar en dan op een warme avond uitsmeren over een boomstam, muurtje of gewoon op een schoteltje. Je zal verbaasd staan van het aantal nachtvlinders dat je gedekte tafel weet te vinden.

Als je ook nog wil weten wélke soorten je gedekte tafel bezoeken, neem er dan een foto van en laad die op naar www.waarnemingen.be. Het platform kan je namelijk helpen om de (nacht)vlinders automatisch op naam te brengen. Bij twijfel controleren experten je waarneming aan de hand van jouw foto('s). 

Vlinders vormen een belangrijke schakel in het hele ecosysteem. Deze overzichtelijke tekening leert je meer over de relaties met andere plant- en diersoorten.