Bloemenweide

Al eens gedacht aan een bloemenweide?

Het gazon is het meest onderhoudsintensieve gedeelte van de tuin. In de zomer moet je het minstens 1 maal per week maaien. Door het gazon te beperken tot wat echt gebruikt wordt, krijg je minder werk, meer structuur en meer variatie in je tuin. Je kan een deel van het gazon vervangen door beplanting maar je kan er ook een heuse bloemenweide van maken.

Natuurpunt Limburg stelde daarom 4 verschillende zadenmengsels samen.


Een bloemenweide met éénjarige akkerbloemen (ook wel veldbloemen genoemd) met o.a. klaproos,korenbloem, bolderik en kamille. Deze zaadjes groeien best op grond die elk jaar bewerkt wordt. Het is een ideale oplossing voor een verloren strookje of een stukje braakliggende grond. Je verstoort de grond door hem open te maken, bv. door te eggen of te harken (gritselen zeggen we in Limburg). Het eerste en het tweede jaar zaai je opnieuw in. Daarna zit er normaal gezien voldoende zaadvoorraad in de aarde. Je moet wel elk voorjaar de grond opnieuw verstoren. Het inzaaien van akkerbloemen kan op vrijwel elke grond, ook sterk bemeste grond. De beste zaaitijd is het voorjaar (april-mei)

Een doorlevende bloemenweide met meerjarige bloemen met o.a. Margriet, knoopkruid, pinksterbloem, muskuskaasjeskruid en nog 20 andere soorten. Eens gezaaid komen deze bloemen elk jaar vanzelf terug zonder dat je de grond opnieuw moet bewerken.  Indien je vertrekt van een bestaand gazon, moet je eerst de graszoden verwijderen. Het onderspitten van de graszoden is minder aan te bevelen omdat dit zorgt voor een verrijking van de grond. De vlinderweides met meerjarige bloemen werden aangepast voor vruchtbare (Haspengouw) en voedselarme (Kempen) grondsoorten.

Vooral bij sterk bemeste (ex-)gazons zal je de eerste jaren af te rekenen krijgen met sterke ruigtekruiden zoals brandnetels, zuring en ganzenvoet en andere hoog opschietende onkruiden. Deze kan je best uittrekken. Je kan hiermee gerust wachten tot deze planten hoog zijn opgeschoten. Zo zie je duidelijk het verschil met de gewenste bloemen. Na verloop van enkele jaren zullen deze ruigtekruiden spontaan verdwijnen.

Een doorlevende bloemenweide kan je combineren met allerlei bol- en knolgewassen waardoor je nog langer bloei krijgt. Je kunt ook de langzame natuurlijke weg volgen: bemest je gazon niet meer, maai maar een paar keer per jaar en voer het maaisel direct af. Zo wordt je grond minder voedselrijk en winnen wilde bloemen het jaar na jaar van het gras.

 

Ga je aan de slag? Lees dan hier meer over de aanleg en het onderhoud.
Bestel hier:Bestelbon zadenmengsels